Herweijerdag 2018
Herweijerdag 2018
Over IJzerkoek, Vlaggetjesdag, Slag bij Vlaardingen en andere zaken.
Een zonovergoten dag in Vlaardingen
Na Zeeuws-Vlaanderen zijn we terug bij onze ‘roots‘ voor onze twee-jaarlijkse Familiedag, op een mooie locatie aan de Maasboulevard in Vlaardingen.
Het bekende Delta hotel aan de Nieuwe Waterweg is vandaag ons beginpunt.
Veel bekende gezichten, en gelukkig ook veel nieuwe! Willy heeft de naam badges in de kleuren van de verschillende takken uitgestald en helpt ons bij het opspelden.
In een ruimte met wijds uitzicht worden we verwelkomd met koffie en cake. Over koek en gebak; daarover later meer!
Han Herweijer, onze voorzitter spreekt wijze woorden en staat stil bij het overlijden van ons hoogbejaarde maar uiterst vitale lid notaris Jan Herweijer uit Kampen.
Hij wijst over de Maas en herinnert ons er aan dat hier, 163 jaar geleden, op een ochtend Otto en Jacob Herweijer uit Strijen wegvoeren. Ze emigreerden naar Michigan, waar zij succesvol een nieuw leven begonnen met veel nakomelingen, die ons met name via Facebook volgen.
We hebben weer een overvol programma. De speciale toerbus staat buiten al klaar. Dat moet ook wel want het is op deze 30ste juni Vlaggetjesdag in Vlaardingen.
Onze eerste stop is het Museum van Vlaardingen. Een samenvoeging van het Visserijmuseum en het Historische Museum. We worden getrakteerd op een bijzonder taartje, gemaakt door bakker Raymond Herweijer die ons familie wapen er op had afgebeeld. Mooi en lekker!
We worden vervolgens in 3 groepen verdeeld. Iedere groep gaat onder leiding van een gids naar één van de afdelingen.
Er is iets over de oorsprong van het gebouw. De oorspronkelijke bewoner van deze stadsvilla is Abraham van Linden van de Heuvell, die tijdens de Vierde Oorlog (1780- 1784) de kant van de Patriotten koos.
Na dit onderdeel gaan we naar de tweede gids die ons van alles vertelt over de Haringvisserij, het haringkaken en Vlaggetjesdag. Er is veel te zien in de vitrines, o.a. scheepsmodellen.
Ook de Slag bij Vlaardingen (1018) komt aan de orde. Dirk III strijdt met de Duitse keizer Hendrik II en wint deze belangrijke slag die uiteindelijk ging om het innen van tolgelden. Tevens horen we al wat over de typische Vlaardinger pre-historische cultuur, waar we ‘s middags nog wel veel van gaan zien.
Rond 1 uur rijden we naar Jofel aan de Plas. Een welgelegen horecagelegenheid aan de Krabbeplas, een zandwinningsplas, maar nu ideale surf- en zwemplaats. De lunch is uitstekend, er is meer dan genoeg te eten en te drinken. Herweijer anekdotes en wederwaardigheden vliegen over de tafels. Het is gezellig en vooral warm.
Na een uur vertrekken we naar de Broekpolder, waar we het Educatief Archeologisch Centrum bezoeken. Een soort Archeon, maar dan niet op commerciële basis, gerund door vrijwilligers.
Inmiddels is het bloedheet geworden. Er wordt water uitgedeeld en we wachten in de schaduw op de dingen die komen gaan.
Twee archeologen nemen ieder een groep voor hun rekening. De ene groep moet nog wat lopen, de andere groep blijft bij het prehistorische riet-gedekte huis/boerderij. We krijgen hier uitleg van een beroepsarcheoloog die uitgedost is in prehistorisch tenue, helemaal op de manier van 1500 jaar geleden samengesteld. De hut is opgebouwd met materialen uit de natuur, zoals riet, leem, dierenhuiden en boomstammen.
Daar komt bij dat alles met prehistorische gereedschappen wordt gedaan.
In de hut zitten we lekker koel op deze smoorhete dag.
Het is een interessante maar ook vermoeiende rondleiding voor menigeen.
Na afloop maakt Peter, onze hoffotograaf, de bekende groepsfoto voor de voorkant van de eerstvolgende Herweijer Post, heel toepasselijk met de hut op de achtergrond, maar wel naast een 2 meter lange uitgeholde boomkano. De nagebouwde replica van een spraakmakende vondst in de omgeving.
We stappen daarna weer in de bus voor het laatste deel van deze mooie familie-dag.
Eigenlijk de kers op de Herweijertaart. We gaan naar de bakkerij van Raymond en Wendy Herweijer in winkelcentrum De Loper, het vlaggenschip van, in totaal nu 5 vestigingen in Vlaardingen en Schiedam, waarover we in de laatste Herweijer Post al konden lezen.
Ook hier is het weer feest, welkomstdrankjes, zoutjes uit eigen oven en als afscheid de beroemde ijzerkoek – een stevige koek die de haringvissers vroeger meenamen voor op zee. Het is moordend heet daarom staan we gedeeltelijk buiten de winkel.
Tenslotte gaan we enkele deuren verder naar CHOBON, de laatste Herweijer zaak, chocolaterie en bonbonnerie!
Na uitleg van Agnes Herweijer krijgt ieder een geschenk doosje met twee overheerlijke bonbons, wederom met familiewapen.
Voor de laatste keer in de bus en snel naar het Delta Hotel, waar het gezelschap uit elkaar gaat. Een aantal gaat nog samen dineren, wij moeten nog helemaal naar Almelo Twente.
Alles overziend, een topdag, uitstekend georganiseerd, dat zijn we wel gewend. Met dank aan Arie Pieter v.d.Hoek, Ineke Westmaas-Herweijer, Willy Vogelaar, Schil, de schatbewaarder en onze voorzitter Han. En alles fotografisch vastgelegd door Peter. Tenslotte noemen we Ineke Herweijer-Hondeling die ook bij de voorbereiding druk is geweest, zij treedt nu af en geeft het ‘betuurders-stokje’ over aan Hans Herweijer uit Nieuwegein. (blz 670)
Kees Herweijer blz 365 (blauwe tak)