Sluipverkeer sloopt oude stadsboerderij in Geervliet

Door Arie Pieter van den Hoek (bron: AD)

Scheuren, kapotte bakstenen en andere beschadigingen: sluipverkeer laat niets heel van de oude stadsboerderij aan de smalle Geervlietse Tolstraat. Het kost eigenaar Adriaan Herweijer van Rodenburg veel tijd en geld.

Per werkdag passeren er volgens tellingen uit 2010 ruim 1100 auto’s en zware vrachtwagens rakelings langs de 100 jaar oude stadsboerderij op de hoek van de Tolstraat en Noorddijk in Geervliet. Dat veroorzaakt scheuren in het woonhuis met de schuur, die 10 jaar geleden nog opnieuw is gestuct.

Scheuren
,,Moet je nu eens zien,” zegt eigenaar Adriaan Herweijer van Rodenburg, terwijl hij de grote scheuren in de gevel aanwijst. ,,Dit is toch verschrikkelijk?” Binnen in de hal zitten grote beschadigingen en in de kelder zijn scheuren gekomen, waardoor het grondwater naar binnen loopt en het vocht de gewelven beschadigt. ,,De scheuren zijn één ding, maar de gevolgen zijn zo erg,” zegt de bewoner, wiens overgrootouders begin vorige eeuw al in deze boerderij woonden.

Het blijft niet bij langsrijdend verkeer. Aan de overkant van de smalle Tolstraat staan auto’s geparkeerd. Daardoor raken automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die er officieel niet mogen rijden ook geregeld de gevel van de boerderij, vooral wanneer zij de krappe bocht willen nemen. De ene keer wordt een steen of plank beschadigd, dan weer is de dakgoot of stoep de dupe.

Rechter
De Geervlieter stuurde de gemeente Bernisse enkele brieven. ,,Maar ik kreeg alleen een ontvangstbevestiging.” Dat frustreert hem, omdat elke schade tijd en geld kost. Inmiddels zoekt zijn advocaat uit of er iets te verhalen is op de gemeente en of een gang naar de rechter nuttig is.

De gemeente laat weten dat ze in de spitsuren eenrichtingsverkeer wil instellen op de Toldijk om sluipverkeer te voorkomen. Herweijer van Rodenburg wil ook dat er langs zijn huis en schuur een brede stoep wordt aangelegd en dat in het eerste, smalle gedeelte van de straat een parkeerverbod komt. Verder wil hij dat de hoek van de Tolstraat met de Noorddijk wordt aangepast.

Begin volgend jaar wordt de straat opnieuw ingericht. De gemeente zegt serieus te kijken of ze wat meer ruimte kan creëren om aan deze wensen tegemoet te komen. ,,We snappen de vervelende situatie,” zegt de woordvoerder. ,,Het verkeer is in de loop der jaren flink toegenomen.”