Een Herweijer in Kenia

Soms kan ik het me zelf bijna niet voorstellen, maar inmiddels woon ik al 5 jaar in Kenia. De eerste keer dat ik naar Kenia vertrok, dacht iedereen dat ik niet goed wijs was. Dat was in 2008, en Kenia was in een soort van stammen-oorlog (burgeroorlog) verwikkeld naar aanleiding van betwiste presidents verkiezingen in December 2007. En toen werd mij dus in Februari 2008 een baan in juist dat land aangeboden. Op het nieuws zagen we beelden van schreeuwende jongeren op straat, met grote hakmessen (‘pangas’) in hun hand, leuzen brullend voor of juist tegen de net beëdigde president. Helaas zijn meer dan 1300 mensen omgekomen door het aan de verkiezingen gerelateerde geweld, en meer dan 60,000 mensen uit hun locale dorp of boerderij verjaagd.

Consultancy

Het aanbod in 2008 was dat ik een consultancy bureau zou opzetten in Kenia voor het Nederlandse bedrijf waar ik stage liep. De consultancy richtte zich vooral op het adviseren en assisteren van Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in Oost Afrika, of Kenianen die graag zaken willen doen in Nederland. Er zijn natuurlijk nogal wat verschillen, in cultuur, in manier van zakendoen, in juridisch system, tussen de twee continenten.

Tegen alle advies in heb ik toch de baan aangenomen, en tekende ik een contract om een jaar in een land ver weg te gaan wonen en werken waar ik nog nooit was geweest. Gewapend met de kennis dat er een gemeubileerd appartement voor mij gehuurd was en een briefje met 2 telefoonnummers (1. De taxi die me van de luchthaven kon afhalen en mij naar t appartement rijden, en 2. Telefoonnummer van de advocaat die ons bedrijf zou laten registeren in Nairobi) ‘sprong’ ik zo het vliegtuig en het avontuur in.

Fast forward naar 2013; Makkelijk is het niet altijd geweest, maar spijt heb ik nooit gehad. De Kenianen zijn zo ontzettend vriendelijk, behulpzaam en in je geïnteresseerd; dat hielp me om al snel nieuwe contacten te leggen en me zelfs al in korte tijd thuis te voelen in dit deel van Afrika.
En dat nu dus al 5 jaar. Inmiddels ben ik van baan gewisseld – ik heb een jaar lang voor het consultancy bureau gewerkt. Daarna kon ik aan de slag als Marketing & Operations Manager voor een private oogkliniek, en nu ben ik sinds een paar maanden aan de slag als Marketing & Sales Manager voor een groep van bedrijven actief in oost Afrika, vooral in landbouw gerelateerde business, oa teakhout uit Zuid Soedan, verse groenten uit Kenia, en we zijn bezig om een koeienbedrijf in Tanzania op te zetten.

De vrede is wedergekeerd, maar alle Kenianen kennen tegenwoordig Nederland vanwege ‘Hague’. Deze verbastering van Den Haag staat voor de Kenianen voor de aanklacht die is ingediend door het Internationaal Strafhof tegen de huidige zittende president and zijn deputy-president, die verdacht zijn van een significante rol in de stammen-oorlog na die verkiezingen in 2007/2008.

We zien regelmatig beelden op TV van de deputy president in Den Haag, die klaagt over de kou en het Keniaanse eten mist. Vele Kenianen hebben Nederland inmiddels bezocht uit ‘solidariteit’ met hun leiders.

Kenia is een prachtig land; de economie groeit hard (meer dan 5% per jaar, daar kan Nederland natuurlijk al decennia lang niet meer aan tippen), en dit creëert veel mogelijkheden om zaken te doen, maar ook om je carrière op te bouwen.
In het weekend is het heerlijk om op pad te gaan, de natuur in. Die is werkelijk prachtig, met veel wildparken, tropische vegetatie, wilde dieren. Het platteland is aanzienlijk minder ontwikkeld. Daar heb je soms nog het typische ‘Afrika’ gevoel (geen elektriciteit, dus douchen met koud water uit een emmer en koken boven een houtvuurtje).
Nairobi is erg ontwikkeld, elk weekend is er wel iets leuks te doen; openlucht concerten, theater, nieuwe restaurants en kroegen, enzovoort.

Mijn naam zorgt hier nogal voor de nodige problemen. Inmiddels zijn mij al verscheidene Keniaanse namen toebedeeld. Maar ik doe natuurlijk mijn best de eer van de Herweijers hoog te houden hier. Vind je het leuk om meer te weten over mijn leven in Kenia, ook hier zijn we heel digitaal, Facebook: Corien Herweijer, twitter Corien_H of email corienherweijer@hotmail.com

(red: Corien staat in het boek Zevenhonderd Jaren Herweijer op pagina 768)