Nieuws

actualiteiten over de familie Herweijer

december 2014

Reunie Nazaten Pieter Herweier en Teuntje Herweier - Sintemaartensdijk

Door Peter Herweijer (blz. 700)

Op zaterdag 29 november 2014 had op het landgoed Mariënwaerdt een reunie plaats van eerste en tweede generatie nazaten van Pieter Herweier en Teuntje Herweier - Sintemaartensdijk (blz. 699).

Drie van hun vier zoons emigreerden tussen 1952 en 1971 naar Canada, hun vier dochters huwden in Nederland. Onder de vierentwintig aanwezigen waren er daardoor slechts twee, die in het dagelijks leven de naam Herweijer dragen. In Ontario werd op afstand meegeleefd: een dag na ‘Mariënwaerdt’ werd de fotoreportage al online bekeken door een aantal overzeese Herweyers. Twee van de vier broers leven nog, in 1997 overleed mijn vader Willem Teunis en de in 1971 geëmigreerde broer Piet(er) overleed begin november 2014.

Opm. Drie verschillende schrijfwijzen van de achternaam binnen één familie is hoogst ongewoon, maar het betreft geen vergissing. Opa Pieter Herweier’s oudste zoon Willem Teunis moest van de bezetter in de Tweede Wereldoorlog zijn naam met een ‘y’ gaan schrijven, waar zijn zeven broers en zussen als ‘Herweijer’ door het leven gingen. Zijn kinderen gaf pa aan als ‘Herweijer’, zelf is hij zijn naam altijd met de opgedrongen ‘y’ blijven schrijven. De drie broers die emigreerden gingen in Canada alsnog Herweyer heten omdat men daar de combinatieletter ‘ij’ niet kent.